Onze geschiedenis

Galvano is in 1917 te Apeldoorn opgericht als producent van natte batterijen (denk aan auto-accu’s). De naam is ontleend aan de wereldberoemde Italiaanse natuur- en scheikundige Luigi Galvani. 100 Jaar later heeft Galvano zich ontwikkeld tot toonaangevend groothandel in sanitair en andere toebehoren voor de (bouw van de) badkamer.

Galvano Kanaal Zuid 7 Apeldoorn

Jaren 1920 tot 1950

Na de introductie van de droge batterij - omstreeks 1920 in Duitsland - wordt Galvano depothouder voor lood en zink in Eindhoven. Eind jaren '20 wordt het assortiment uitgebreid met gereedschap. In het midden van de jaren ’30 verwerft Galvano een tweede depothouderschap, nu voor gasleverancier Loos. Ook ontstaat er een samenwerking met De Vries Robbé uit Gorinchem. Galvano is sterk in lood, zink, gereedschap en walserijproducten.

Galvano auto 1926-1

Jaren 50 tot 80

Het assortiment lood, zink, gereedschap en walserijproducten wordt begin jaren ’50 uitgebreid met de productgroep ‘buizen’. In 1956 richt Galvano de afdeling `Huishoudelijke Apparaten´ op. In juni 1957 wordt Galvano toegelaten als lid van de GISA (Vereniging van groothandelaren in sanitaire artikelen). GISA gaat later deel uitmaken van de TGF (Technische Groothandels Federatie). Midden jaren ’60 neemt Galvano sanitair in het assortiment op. In 1976 openen we ons logistiek distributiecentrum Hurksestraat 34 op bedrijventerrein De Hurk in Eindhoven.

Oude foto magazijn

Jaren 80 tot nu

Vanaf 1984 nemen we alles op het gebied van Centrale Verwarming op in ons assortiment. In de jaren ’90 nemen we drie bedrijven over. De belangrijkste overname is die van groothandel Munier uit Capelle aan de IJssel, in 1992. Twee jaar later integreren we de groothandelsactiviteiten in Galvano. Een volgende grote stap zetten we in 1997: alle activiteiten worden ondergebracht in twee divisies: Sanitair/CV en Buizen & Staal. Galvano Groothandel BV en Galvano Metaalhandel BV opereren vanaf dat moment zelfstandig binnen de Galvano holding.
Van 2007 tot augustus 2021 was Galvano Groothandel BV onderdeel van Saint-Gobain Distributions the Netherlands. We zijn dan al een van de meest vooraanstaande bedrijven in de Nederlandse badkamermarkt, dankzij een uitstekende logistieke prestatie en een compleet aanbod aan producten en diensten, afgestemd op de wensen van de klant.

Showroom Aalsterweg

2017 en de toekomst

Galvano bestaat 100 jaar. Een mooi moment om logo en huisstijl te actualiseren, zodat zij het Galvano van nu en morgen uitstralen. Een sterk en hecht team van medewerkers dat gefocust blijft op klanttevredenheid. Dat is de meest effectieve ondersteuning van een duidelijke koers naar de toekomst. Daarin staat centraal dat we voorop willen blijven lopen met het leveren van toegevoegde waarde aan onze klanten.

Galvano_Logistiek_035