Blog: Pro Architectura van Villeroy & Boch benut de kracht van kleur volledig

07-04-2021
Laatst sprak ik een bevriend stel dat de badkamer wilde vernieuwen. We praatten er even over door en: alle clichés klopten! Hij had het vooral over de afvoergoot van de douche en de dikte van de douchewand. Zij - ik noem haar even Anne - kon aanstekelijk vertellen over hoe ze bezig was tegels te kiezen. 

Waar let je dan op bij tegels?, vroeg ik. De kleur geeft de doorslag, zei Anne. Als ik ’s ochtends opsta, wil ik ontspannen aan de dag beginnen. En als ik ’s avonds naar bed ga, wil ik dat de rust begint in de badkamer. De aankleding van de ruimte heeft daar veel invloed op. Het gaat mij om de sfeer en daar is kleur heel belangrijk voor. 
Ze dacht aan blauw of groen, misschien een combinatie. Of ik nog suggesties had (ze weet dat ik voor mijn werk veel tegels zie en door mijn handen laat gaan).

Nou ben ik in mijn werk net een oermoeder: alle kinderen zijn mij even lief. Ofwel: ik wilde meteen enthousiast beginnen alle merken die wij voeren aan te bevelen. Tot mij Pro Architectura 3.0 van Villeroy & Boch Tegels te binnen schoot. Het is een nieuwe tegelserie die wel speciaal voor Anne ontwikkeld leek. V&B heeft zich ervoor laten adviseren door de ‘kleurenprofessor’ Axel Buether, die ook voorzitter is van het Deutsche Farbencentrum. Buether vindt dat kleuren niet alleen gaan over ‘mooi’, maar ook over wat ze doen met mensen en hun omgeving. (Klik hier als je nu eerst een snelle blik wilt werpen op de kleuren en formaten van Pro Architectura 3.0).

Voor V&B hebben de kleuren van tegels nog een ander belang. Als je een ruimte betegelt, weet je dat de tegels meestal langer meegaan dan de interieurstukken die je in de ruimte zet, vindt de productmanager Architectuur van V&B. Dus moet je een moderne tegelserie over langere tijd met verschillende soorten ruimte-elementen kunnen combineren. Dat luistert nauw, vandaar de samenwerking met Axel Buether. 

Afijn, voor ik het wist had ik het alleen nog over tegels. De vriend met zijn douchegoot moest even wachten. Er is dan ook veel te vertellen over Pro Architectura 3.0. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit liefst 45 verschillende kleuren! Omdat in de praktijk blijkt dat bepaalde kleuren en kleurcombinaties populair zijn in specifieke ruimtes, hebben V&B en prof. dr. Buether 12 verschillende Colour Sets samengesteld. Elke set bestaat uit negen verschillende kleuren. De sets geven richting aan het ontwerp van (binnenhuis)architecten, maar laten hen de volledige creatieve vrijheid. 

Anne was al bijna om. Ze had nog twee vragen.
Allereerst wilde ze weten of de tegels geschikt zijn voor de badkamer. Duh, anders zou ik ze toch niet noemen? Maar inderdaad, vooral de ongeglazuurde Vilbostone porcellanato tegels hebben een hoge slipweerstand. 

Haar laatste vraag ging over de formaten. Vriend Gerald wil heel graag van die reusachtige tegels, zei ze, ik houd het liever wat kleiner. Daar zijn we nog niet uit. 
Die heb ik even opgezocht. Het grootste formaat is 60x60 cm, zag ik, het kleinste is 2,5x2,5 cm op de mat. Daartussen zitten verschillende formaten, vierkante en rechthoekige. Over de mooie vormstukken heb ik verder niet meer gesproken. Je kunt ook te lang aan het woord zijn. 

Bekijk hier de collectie om alle kleur- en vormaspecten van de Pro Architectura 3.0 in alle rust te bekijken.  

Groet,

Frans van der Heijden, product manager Galvano